A Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói szerint azok, akik időnként legurítanak egy-egy pohárkával, egészségesebbek, mint a teljesen absztinenciát vállalók. A kutatók szerint mindez természetesen még nem ok arra, hogy valaki elkezdjen inni.
Dr. Dana King és munkatársainak kutatásai szerint azoknak, akik a 40-es 50-es éveikben kezdenek el alkoholt fogyasztani, 38%-kal kisebb az esélyük a szívroham, vagy más súlyos szívbetegségek kialakulására, azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak – még akkor is, ha az absztinenciát feladók túlsúlyosak, cukorbetegek vagy magas vérnyomástól szenvednek.
A kutatók hosszú távú vizsgálatának elején a 45 és 64 év közötti résztvevők kivétel nélkül teljesen absztinensek voltak; a rákövetkező 10 éveben 6%-uk kezdett el valamilyen mértékben alkoholt fogyasztani.
Dr. King szerint az absztinenciát feladók körében 38 százalékkal csökkent az új szívbetegségek kialakulásának aránya. A kutató azonban arra figyelmeztet, hogy mint minden mást, az alkoholfogyasztást sem szabad túlzásba vinni, „de kétségtelen, hogy az alkohol kis mértékben úgy tűnik, valóban gyógyszer.”
Az eredmények az American Journal of Medicine legfrisebb számában jelentek meg.