
Az állatok etetésére használt fűfélékben, például a réti ecsetpázsitban nagy mennyiségben jelen lévő egyik cukormolekula, az arabinogalaktán német kutatók szerint hatással van az immunrendszerre. Az összetevő egereken végzett kísérletek alapján meggátolja az immunrendszer túlzott védekezési reakcióit – számoltak be a bochumi Ruhruniversität kutatói.

Régóta ismeretes, hogy a parasztudvarokban nevelkedő gyerekek ritkábban szenvednek allergiától és allergiás asztmától. Ennek oka azonban mindeddig ismeretlen volt.
A bochumi, müncheni és borsteli szakemberek szerint a védelem a fűfélékben lévő anyag mennyiségétől függ. „Kisebb koncentrációban a réti ecsetpázsitban lévő pollenek allergiát válthatnak ki, nagy dózisban viszont a korai életévekben meggátolhatják a betegség kialakulását. A cukormolekula ugyanis akkor fejti ki legjobban hatását, ha a gyerekek már egyéves koruk előtt belélegzik.”
A tudósok vizsgálják annak lehetőségét, hogy az arabinogalaktán spray vagy orrcsepp formájában segítséget nyújthat-e az allergia kezelésére szolgáló terápiákban.