2021. December 06. hétfő
A napbarnított arcbőr lehet, hogy élettelibbnek láttat, mint a sápadt, de a napozás káros hatásai miatt sokkal egészségtelenebb is. Brit kutatók szerint a legszebb, aranyló arcszínt sok sárgarépa, paradicsom és barack fogyasztásával lehet elérni.

A Nottinghami Egyetem munkatársai 40 önként jelentkező fiatalt kértek meg arra, hogy értékeljék, mennyire látnak szépnek fotókon szereplő személyeket, mennyire vonzó bőrük színe, és mennyire látszanak egészségesnek. A fotókon természetes és napbarnított arcbőrű személyek szerepeltek, másrészt pedig olyanok, akik már legalább két hónapja naponta fogyasztottak nagy mennyiségben sárgarépát, paradicsomot, barackot, mangót, sárgadinnyét és szilvát, tehát olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben sok a karotinoid.

arcsszín, karotinoidok

A karotinoidok erélyes antioxidánsok, amelyek amellett, hogy a zöldségek és gyümölcsök színét adják, azok elfogyasztása révén az emberi szervezet egészséges működéséhez is alapvetően fontosak. Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőrszíne aranyló-barnássá válik, ezt az arcszínt pedig a vizsgálat résztvevői is értékelték: szebbnek és egészségesebbnek ítélték meg a sok karotinoidot fogyasztókat, mint a természetes és a napbarnított arcokat.

A kutatók szerint a betegségek megelőzése szempontjából nagy előrelépés volna, ha tudatosítanák a fiatalokban, hogy a gyümölcs- és zöldségevéssel elért arcszín vonzóbb, mint a napozással vagy a szoláriumban megszerzett barnaság – írják az Evolution and Human Behaviour folyóiratban.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés