![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A Massachusetts General Hospital kutatói kimutatták, hogy az aszpartám bomlásterméke – a fenilalanin – gátolja az intestinalis alkalikus foszfatázt (IAP), azt az enzimet, mely megakadályozza a metabolikus szindróma ( 2. típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri betegség) kialakulását. Egérmodellen kimutatták, hogy azonos étrenden tartott egerek közül, azok, melyek ivóvizükben aszpartámot kaptak, a tiszta víz helyett, több súlyt szedtek fel és produkálták a metabolikus szindróma egyes tüneteit.
A víz jelenti a jövő életminőségét - hogy állunk ma?>>>
A kutatók 4 csoportra osztották az egereket, majd 18 héten át követték őket. Az első két csoport normál étrenden volt, az egyik az étkezések mellé tiszta vizet, a másik pedig aszpartámmal édesített vizet ivott. A másik két csoport magas zsírtartalmú ételeket kapott, szintén tiszta/illetve aszpartámmal édesített vizet kaptak.
Állatbolondoknak itt a legjobb karácsonyi ajándék Amerikából> > >
A kísérlet végén a normál étrenden tartott egyedek két csoportja között minimális súlybeli különbség volt, míg a magas zsírtartalmú ételeket kapó egerek közül az aszpartámos csoport jóval nehezebbnek bizonyult, mint a sima vizet fogyasztók. Az aszpartámot fogyasztó egereknél, étrendtől függetlenül, magasabb vércukor szintet mértek, mely glükóz-intoleranciát jelez. Szintén magasabb gyulladásos fehérje – TNF-alpha – szintet mértek a mesterséges édesítőszert kapott egerek vérében, mely a metabolikus szindrómához kapcsolódó szisztémás gyulladásra utal. Eredményeiket az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism folyóirítban publikálták.