Az új mikrobaellenes szer olyan összetevőkből áll, melyek a használatot követő 1-5 perc alatt végeznek a baktériumokkal. A készítmény spray és oldat formájában is használható, és gyorsan elpusztítja például a Salmonella és az E. coli nevű baktériumokat.
A készítmény olcsó és kereskedelmi forgalomban kapható alkotóelemekből áll, melyeket az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyezési Hivatala az egyetem nyilatkozata szerint korábban biztonságosnak nyilvánított. „Az új technológiát kereskedelmi célokra fogják alkalmazni az előállító-, baromfi-, hús- és tojásfeldolgozó iparágakban.” – áll az egyetem sajtóközleményében.
A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) úgy becsüli, hogy csak az Egyesült Államok területén évente 76 millió esetben okoznak megbetegedést a fertőzött élelmiszerek. Az ételfertőzések közül háromszázezer jár kórházi kezeléssel, ötezer pedig halállal.
Jelenleg az élelmiszeriparban klóros lemosást alkalmaznak, hogy csökkentsék a káros baktériumok számát a zöldségeken, gyümölcsökön és a szárnyashúson, de sok baktérium életben marad a klóros vízzel való kezelés közben felszabaduló anyagok miatt, illetve azért, mert a klór érzékeny az élelmiszerek összetevőire. A klór magas koncentrációban ráadásul mérgező, mellékízt és az élelmiszer külsejének megváltozását okozhatja, továbbá csak szakképzett személyzet alkalmazhatja speciális felszereléssel.
„Nem bízhatunk meg a klór kórokozókat pusztító erejében az élelmiszerek esetében” – mondta Michael Doyle, az új technológia egyik felfedezője. „Az új eljárás hatékony, biztonságos a fogyasztókra és az élelmiszeripari dolgozókra is, továbbá nem befolyásolja a termék megjelenését vagy minőségét.”