2022. Június 27. hétfő
Ausztráliában sikeresen beültették a világ első bionikus szemének prototípusát. A műtéti beavatkozás óriási áttörést jelenthet a vakok és gyengén látók látásának javításában.

A forradalmi eszköz korai prototípusát a születésétől fogva vak Dianne Ashworth retinájába ültették az ausztrál sebészek. Az apró eszköz 24 elektródáján keresztül elektromos impulzusokat küld a szembe, amivel a szem idegsejtjeit stimulálják. A múlt hónapban végrehajtott beültetés után, a teljes gyógyulást követően az orvosok laboratóriumi körülmények között első alkalommal kapcsolták be az eszközt. A páciens hihetetlen élményekről számolt be: - Azt sem tudtam, hogy mire kell számítanom, de egyszer csak egy kis fényvillanást tapasztaltam – elképesztő élmény volt. A stimulációk hatására különféle alakzatok jelentek meg a szemem előtt - mondta Ashworth.

Az eszköz csak akkor lép működésbe, ha a BVA laboratóriumában rákapcsolják a központi irányítóegységre, magyarázta David Penington, a Bionic Vision Australia elnöke. A kísérletek során a kutatók megfigyelték, hogy az emberi agy és a szem hogyan „építi fel” különböző képeket. Az eszközből visszaérkező információkat a tudósok betáplálják egy „látás processzorba”, amelynek segítségével az orvosok pontosan megállapíthatják, hogy Ashworth éppen mit lát, miközben a retináját stimulálják. - Az elsődleges kísérletek eredményei nagyon biztatóak, ezért nagy reményekkel folytatjuk a kutatásokat, mely során elérhetjük a teljesen használható mesterséges látást. Jelenleg már dolgozunk a következő eszköz fejlesztésén, amely már 1024 elektródát tartalmaz, és sokkal pontosabb képeket adhat - nyilatkozta Penington.


Forrás: Medipress
2012. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés