Régóta ismert tény, hogy a brokkoli segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a brokkoli heti háromszori fogyasztása még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.
„A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen rákellenes anyagot – nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője. Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne.”
A kutatás részletes leírása a Food and Function című szaklapban olvasható.