2024. Július 22. hétfő

Általánosságban kevesebb a gyermekek száma azokban a családokban, ahol az édesanya az első gyermeket császármetszéssel hozza világra – derült ki egy norvég felmérésből.


A Norvég Közegészségügyi Intézet (NIPH) és a Bergeni Egyetem munkatársai 1967 és 1996 közt született elsőszülötteket, majd 2003-ig a további gyermekek születését vizsgálták. Ezzel összesen 600.000 születési adatot dolgoztak fel, így a felmérés statisztikailag is hiteles.

császármetszés szülés terhes terhesség

Az eredmények szerint ritkábban vállalnak második és harmadik gyereket azok az édesanyák, akik első gyermeküket császármetszéssel hozták a világra. Abban az esetben, ha a gyermek halva született, vagy egy éves kora előtt elhunyt, az adatok szerint a további terhességek száma nem csökkent. Ha azonban a gyermek egészséges volt, a császármetszéssel szülő anyák ritkábban vállaltak be további terhességeket (a természetes úton szülő anyukákhoz képest 12%-kal ritkábban).

"Ennek magyarázata valószínűleg az, hogy a császármetszéssel szülő anyák jobban tartanak a további terhességektől, és az azzal járó esetleges műtéti beavatkozástól" - nyilatkozta Dr. Kari Lungs, a felmérést végző orvoscsoport vezetője.


Forrás: Medipress
2008. 04. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés