Az Egyesült Államokban a hasnyálmirigyrák a negyedik vezető halálok. Az már korábban kiderült, hogy az alacsony magnéziumszint összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával. Éppen ezért a keserű csokoládé – más magnéziumban gazdag ételekhez hasonlóan – segíthet megakadályozni a betegség kialakulását. Az Indianai Egyetem munkatársai bőséges mennyiségű, jó minőségű keserű csokoládé fogyasztását javasolják, vagy azt tanácsolják, hogy szedjünk magnézium-kiegészítőket. “A hasnyálmirigyrák egészen más, mint a többi rákféle. Öt éven belül a túlélési arány meglehetősen rossz, így a megelőzés és a betegség kialakulása mögötti okok feltérképezése elképesztően fontos” – mondja a kutatás egyik vezetője, Dr. Ka He, az Indianai Egyetem munkatársa.
A kutatás során több mint 66 ezer férfi és nő adatait elemezték, akiknek életkora 50 és 76 év között alakult. Az, hogy a magnéziumhiány összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával, egyértelmű, viszont a pontos ok-okozati összefüggések feltérképezéséhez további kutatásokra van szükség. A betegség sajnos ezzel együtt egyre inkább terjed, a prevencióra szánt komoly költségek ellenére 2002 óta nem tudták megállítani a hasnyálmirigyrák terjedését.