„Ez volt az első vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeink alapján felvethetjük, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a következményes csonttörések valószínűségét” – írják Dr. Jonathan M. Hodgson és munkatársai az eredményeket bemutató tanulmányban, amely az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban jelent meg.
A csokoládé gazdag flavonoidokban, amely néhány kutató szerint hasznos lehet a csontoknak, ugyanakkor sok benne az oxalát is, ami viszont a csont felépítéséhez szükséges kalcium felszívódását gátolja. A hatás pontos feltérképezése érdekében a kutatók 1001, 70 és 85 közötti idős hölgyet vizsgáltak, akik korábban már részt vettek egy kalcium-kiegészítő készítmény csonttörésekre gyakorolt hatását elemző kutatásban.
Azon nők csontsűrűsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 %-kal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget (zöldség-gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat) ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nők testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta.
Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nők magasabb társadalmi rétegből kerültek ki, mint csokoládét nem fogyasztó társaik.
A csokoládé és a leépülő csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezőket is figyelembe vettek. „A hatás valószínűleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezőknek” – írják a kutatók a közleményben. A szakemberek további kutatások fontosságára hívják fel a figyelmet a témában.