2024. November 17. vasárnap
A Probiotics and Antimicrobial Proteins oldalain egy új fejlesztésű, cukormentes cukorkát mutattak be, mely képes megkötni a száj kórokozóit, így csökkentve a fogszuvasodás kockázatát.

A szájüregünk egészségét alapvetően befolyásolja a flórában a káros, illetve a hasznos baktériumok egyensúlya. A fogmosás alapvetően a fogszuvasodást okozó mikróbák eltávolítása miatt hasznos. Emellett a rossz szájhigiénét számos más kórfolyamattal, például az Alzheimer-kórral, a hasnyálmirigyrákkal, illetve a szív-és érrendszeri betegségekkel is kapcsolatba hozták.

A fogak egészségi állapotát hivatott javítani a berlini Organobalance GmbH fejlesztése, mely a rossz baktériumok eltávolítására irányul. Étkezés után a baktériumok savas anyagokat bocsátanak ki, ami károsítja a fog állományát – gyakorlatilag ezt jelenti a fogszuvasodás. A rossz baktériumok között a Streptococcus mutans szerepel, azonban korábbi kísérletes vizsgálatok egyes Lactobacillus törzseket is kapcsolatba hoztak a folyamattal, a kutatók úgy vélik, hogy ezek inkább védik a fogakat. Most Christine Lang és munkatársai kimutatták, hogy a Lactobacillus paracasei megköti a Streptococcus mutanst, ami megkönnyíti a nyál számára a tisztán tartást.

Jelen vizsgálat során egy DSMZ16671 nevű készítményt teszteltek, mely cukorka formában tartalmazta a Lactobacillus paracasei elölt egyedeit. A 60 tesztalany harmada 1 mg, harmada 2 mg baktériumot tartalmazó cukrot szopogatott el, a harmadik egyharmad szolgált kontrollként. Az összes egy 5 cukorkát vett magához a kísérlet másfél napos időtartama alatt, azonban szájhigiénés beavatkozás nem volt engedélyezett, úgy, ahogy a kávé-, tea-, borfogyasztás, vagy a probiotikumot tartalmazó termékek sem. A valódi hatóanyagot tartalmazó csoport 75 százalékában csökkent jelentős mértékben a szájüregben lévő Streptococcus mutans baktériumok mennyisége.


Forrás: Medipress
2013. 12. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -