2024. Február 21. szerda
1 . oldal
Furcsa ellentmondásra derült fény: a szervezetben a napfény hatására termelődő D-vitamin segíti leküzdeni a melanomát, aminek kialakulása összefügg a napból érkező káros sugárzással.

A felfedezés alátámasztja azt a korábbi elképzelést, miszerint a D-vitamin kulcsfontosságú a bőr egészségének fenntartásában.

D-vitamin, melanoma

Dr. Julia A. Newton-Bishop, az angliai Leeds Egyetem bőrgyógyász professzora munkatársaival melanomás betegek adatait megvizsgálva megállapította, hogy kisebb terjedelmű és kiújulásra kevésbé hajlamos melanoma azoknál fordul elő, akiknek szervezetében magas a D-vitamin szintje.

Mindez azt sugallja, hogy a vitaminhiány ösztönzi a melanoma növekedését. Bár ennek igazolására még további vizsgálatokat kell végezni, korábban már kimutatták a D-vitamin alacsony szintjének összefüggését a csontritkulással, illetve szívbetegséggel is.

A melanoma a bőrrákok mindössze 5 százalékát teszi ki, mégis a legtöbb ilyen eredetű halálozásért felelős. Megelőzésében a legfontosabb a napozás mérséklése, ami azonban a D-vitamin termelődését is csökkenti. A jelenlegi ajánlás szerint a vitaminból érdemes pótolni napi 200-600 nemzetközi egységnyit (IU), bár egyes szakemberek szerint ennél többre, akár napi 2000 egységre szükség lehet, különösen a túlsúlyosaknál.


Forrás: Medipress
2009. 09. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés