2024. Április 23. kedd
A D3 vitamin – amely az állati eredetű termékek fontos összetevője, de bőrünk is termeli – kétszer olyan fontos, mint például a D2 vitamin, amelyet növények állítanak elő – derül ki egy friss kutatásból.

A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen D vitamint fogyasztunk. A jelenlegi szakirodalom az erősíti, hogy a D2 és a D3 vitamin egyformán fontos a szervezet számára, holott ez nem igaz: a D3 egyfajta prioritást kell, hogy élvezzen – legalábbis erre a következtetésre jutottak a University of Surrey kutatói.

A D2 vitamint növények termelik, a D3 viszont állati forrásból származik, a bőrben termelődéshez pedig bőséges napfényre van szüksége a szervezetnek. Azok az emberek, akik a D3 vitaminhoz hal és tojás fogyasztása által jutnak, kétszer nagyobb eséllyel növelik társaiknál D vitamin-szintjüket.

Az Egyesült Királyságban ötből egy ember alacsony D vitaminszinttel küzd, az angol egyetem munkatársai ezért azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a vitminfogyasztás a szervezetre. A nőket öt csoportba osztották, minden csoport vagy placebót kapott, vagy D2 és D3 tartalmú vitaminnal dúsított italt, és egy D2 és D3 tartalmú kekszet. Mint kiderült, a D3 vitamin hatására a szervezet vitaminaránya kétszer jobban nőtt, mint a D2 esetében. Az eredményeiket a kutatók az American Journal of Nutrition c. folyóiratban teszik hamarosan közzé.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés