Az Európai Unió 'Lipgene' elnevezésű kutatási sorozata bebizonyította, hogy a globális elhízásprobléma egyetlen lehetséges megoldása a genetikai tényezőket is figyelembe vevő egyéni diétás programok kifejlesztésében rejlik. A kórosan elhízott emberek költségei évente mintegy 32,8 milliárd euróba kerülnek az EU-nak. A jelenlegi tendencia szerint 2050-re az európaiak fele túlsúlyos lesz.
Helen Roche professzor, a Lipgene program vezető kutatója és munkatársai 500 önkéntes segítségével vizsgálták különböző étrendek hatásait a túlsúllyal összefüggésbe hozható metabolikus betegségekre. A négy vizsgált étrend közül az első viszonylag magas (telített) zsírtartalmú ételeket tartalmazott. A második, mediterrán étrend is magas zsírtartalmú ételeket tartalmazott, de ezek általában egyszeresen telített vagy telítetlen zsírok voltak. A másik két étrendben alacsony zsírtartalmú ételek szerepeltek.
A diétás program befejezése után a tudósok megvizsgálták a résztvevők egészségi állapotát (vércukorszint, testzsír, vérnyomás, koleszterinszint). Bár általánosságban elmondható, hogy a telített zsírban gazdag étrend rontja, míg a telítetlen zsírsavakban gazdag diéta javítja a metabolikus betegségek kialakulásának esélyét, az eredmények szerint a genetikai tényezők is igen nagy szerepet játszanak.
„Bizonyos betegek esetében még az alacsony zsírtartalmú étrend sem segíthet, míg másoknak a magas zsírtartalmú sem árt – nyilatkozta Roche professzor. – A genetikai tényezők rendkívül fontossággal bírnak ebben az esetben. A jövőben a hatékonyabb fogyás érdekében olyan módszert kell kifejlesztenünk, ami az elsődleges genetikai és öröklött tulajdonságokat is figyelembe veszi.”