2024. Február 21. szerda
A dohányzás növelheti a szklerózis multiplex kockázatát azoknál, akiknél e neurológiai rendellenesség más kockázati tényezője is jelen van – közölték amerikai kutatók.

A kutatók eredményei szerint azok a dohányosok vannak e szempontból veszélyben, akiknél magas az Epstein-Barr vírus (egy gyakori herpeszvírus) ellen védő fehérje szintje, náluk ugyanis kétszer gyakoribb a szklerózis multiplex (SM) megjelenése, mint a nemdohányzóknál – írják a Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.

dohányzás, szklerózis multiplex

Mint Claire Simon, a Harvard Egyetem munkatársa elmondta, korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy a dohányzás és a vírusellenes fehérje független kockázati tényező, a mostani kutatás azonban a kettő közötti összefüggést kereste. "Úgy találtuk, hogy az összefüggés erősebb volt azoknál, akik dohányoztak, azokhoz képest, akik nem" – tette hozzá.

Simon és kutatócsoportja több tanulmány amerikai, tasmániai és svéd résztvevőkire vonatkozó adatait elemezte, és következetes összefüggést állapított meg az SM, a dohányzás és az Epstein-Barr vírusra adott immunválasz között.

A szklerózis multiplex gyógyíthatatlan állapot, amely világszerte több mint 1 millió embert érint. Az SM általában a fiatal felnőttkorban jelentkező neurológiai betegség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját központi idegrendszerét. Krónikus, gyulladásos betegség, melyben károsodik az idegszálakat körülvevő védőburok, az úgynevezett mielinhüvely, melynek következtében izomgyengeség, egyensúly-, mozgás- és látászavar léphet fel.


Forrás: MTI
2010. 04. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés