Mike Robinson, a Michigan Egyetem pszichológia karának kutatója, a jelenlegi tanulmány vezetője szerint az új kutatás eredményei megmutatják, hogy az emberi agytevékenységek milyen módon képesek átalakítani korábbi ellenérzéseket intenzív vágyakozássá. A kutatók arra kérdésre keresték a választ, hogy például valaki miért kíván meg egy olyan ételt, amitől korábban mindig is viszolygott. A motiváció azonnali átalakítása bizonyos agyi áramkörök aktiválásával lehetséges. Egy étel ínycsiklandó illatának hatására az ember hirtelen megéhezik, még akkor is, ha korábban egyáltalán nem érzett éhséget, magyarázta a jelenség hátterét Robinson.
A kísérletben a Michigan Egyetem kutatói patkányokkal tesztelték az agyi változásokat, miközben azok kétfajta fémből készült tárggyal léptek érintkezésbe. Az egyik fémtárgyat édes cukorral vonták be, míg a másikat rendkívül intenzív holt-tengeri sóval. A patkányok hamar megtanulták, hogy a cukros fémet rágcsálják, míg a sóval bevont tárgyat messze elkerülték. Később azonban a tudósok olyan szert adtak a patkányoknak, amitől másnapra váratlanul megkívánták a sót, és ugyanolyan lelkesen rágcsálták a sóval bevont fémet, mint egy nappal korábban a cukrosat.
„A kutatási eredményeink egyértelműen demonstrálják, hogy milyen az, amikor bizonyos drogok gyakorlatilag teljesen felülírják az agyunk természetes jutalmazó rendszerét” - mondta Mike Robinson. A kutatásokban Robinson mellett részt vett Kent James pszichológia professzor és közös tanulmányuk részleteit a Current Biology című szakfolyóiart legutóbbi számában publikálták.