2022. Augusztus 16. kedd
A megfelelő testi erőnlét nem csak az egészséghez, de az intelligenciához és a szakmai sikerekhez is hozzájárul – derült ki egy nemrégiben bemutatott svéd tanulmányból.

Az edzettség és az erőnlét a szív és a vérkeringés terhelhetősége révén fiatal felnőttkorban magasabb intelligenciát, később pedig jobb szociális és gazdasági helyzetet eredményezhet – állapították meg a Göteborgi Egyetem orvosai több mint 1,2 millió, 1950 és 1976 katonai szolgálatát töltő férfi adataiból.

edzettség

Azok a fiatal katonák, akiknek a szíve és vérkeringése jó állapotban volt, nem csak az IQ-teszteken értek el kedvezőbb pontszámokat, hanem későbbi életük során magasabb végzettséget és jobban fizető állást is szereztek.

A jelenséghez az izmok erejének tulajdonképpen semmi köze: Michael Nilsson medikus szerint a fittség ebben az esetben azt jelenti, hogy jobb a szív- és tüdőkapacitás, így az agy bőségesen jut oxigénhez.

A kutatóknak a PNAS című szaklapban ismertetett tanulmánya szerint a fiatalok képzésük során is profitálhatnak a jó erőnlétből, ezért a testnevelésóráknak nagy jelentőségük van. „Abszolút kötelező tantárgy, ha matematikából és más elméleti tantárgyakból is jól akarnak teljesíteni” – húzta alá Nilsson.

A vizsgálatban 3150 – köztük 1432 egypetéjű – ikerpár is részt vett. Az ő eredményeik azt mutatták, hogy az öröklődés ebben az esetben lényegesen kevesebb szerepet játszik, mint a környezeti tényezők.


Forrás: MTI
2009. 12. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés