Szeptember a szüret hónapja, de annak sem kell lemondani egy jó kóstolóról vagy akár egy teljes szőlőkúráról, akinek egy tőkényi saját termése sincsen. A piacokon válogathatunk a sokféle csemege- és borszőlő között, a viaszos, nagy szemű, sárgásszöld kecskecsöcsű szőlőtől egészen az apró, szinte fekete bogyós kékszőlőkig. A gyümölcs élvezeti értékétől függetlenül jó tudni, hogy a szőlőre is érvényes a más zöldség- és gyümölcsféléken megfigyelt szabály: minél színesebb, minél sötétebb színű, annál értékesebb összetevőket tartalmaz. Nézzük, mi mindent rejtenek ezek a fürtök!
A szőlő az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs, a cukortartalma a 18 százalékot is meghaladhatja. Több mint kétharmada víz – nem meglepő hát, hogy elsődleges felhasználási módja az, hogy levet facsarnak belőle. Ezen kívül 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, többfajta vitamin, így a B- és C- vitaminok megtalálhatóak benne. Bár a szőlő C- vitamintartalma alacsony (5 mg/100 g), de a szervezet számára könnyen feldolgozható szőlőcukortartalma, a héjában és a magjában lévő, antioxidáns hatású (bio)flavonoidok, értékes ásványi anyagok (például a kálium, a vas, magnézium, réz, cink és a szelén) miatt természetes erősítőszernek számít. Különösen a vörös és feketeszőlő gazdag antioxidáns flavonoidokban, melyek rákmegelőző, gyulladásellenes, vértisztító, az érelmeszesedést gátló hatásúak. Gazdag tápanyagforrás, így már évszázadokkal ezelőtt is regeneráló, erősítő kúraként ajánlották a fogyasztását a vérszegény, legyengült szervezetűek, a daganatos betegek, illetve a betegségből lábadozók számára.
A benne lévő kálium miatt jó vízhajtó, a húgyutak és az emésztőrendszer hatékony tisztítója, segíti a méregtelenítést. A vizsgázó diákok, a különösen nagy szellemi koncentrációt igénylő munkát végzők nemcsak az agyuk teljesítőképességét támogathatják a friss fürtökkel, vagy szőlőcukorral, mazsolával, hanem egyben idegeiket is erősíthetik, feszültségüket is oldhatják vele. A szőlőt, a gyümölcsöt és a préselt levét egyaránt hagyományosan régóta a szexuális vágyat gerjesztő, illetve a férfias teljesítményt növelő természetes afrodiziákumnak tekintik.
A közelmúltban fedezték fel, hogy a szőlőmagból préselt szőlőmag-olaj, illetve a mag flavonoidtartalmú kivonata különlegesen hatékony antioxidáns: segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, vértisztító hatású, erősíti az érfalakat és hozzájárul az érelmeszesedés megelőzéséhez, és hatékony vírusölő is. Amerikai tudósoknak laboratóriumi körülmények között azt sikerült igazolni, hogy a szőlőmag kivonata gátolja a bőr-, az emlő-, vagy a tüdőráksejtek illetve a leukémia rákos sejtjeinek szaporodását. A Colorado Egyetem kutatói pedig arra az eredményre jutottak, hogy a szőlő héjában található resveratrol képes erősíteni a szőlőmag-kivonat összetevőinek rákmegelőző hatását. Kutatások folynak arról is, felhasználható-e a szőlő és a szőlőmag az elhízás, a zsírsejtek szaporodása elleni harcban is.
Sokféleképpen asztalra kerülhet
A szőlő ezerféleképpen felhasználható: nyers gyümölcsként, salátába, frissen sajtolt lének (mustnak), erjesztve bornak fogyasztva, befőttnek elkészítve, mazsolának aszalva, húsok mellé díszítő-frissítő köretnek, süteményekbe téve – az ínyencek fantáziája határtalan. A valódi bor is „megörökli” a szőlő jó tulajdonságait, különösen ha jófajta, vörös-, kék- vagy feketeszőlőből készül. Az orvosok ma már egyetértenek abban, hogy a rendszeresen fogyasztott napi kis mennyiségű, egy-két deci bor egészséges: szívvédő hatású, segít megelőzni az érelmeszesedést, az érrögök kialakulását, az agyi katasztrófákat illetve szívinfarktust. (Természetesen ez az ajánlás nem vonatkozik a gyermekekre, a cukorbetegekre és autóvezetőkre.) Aki pedig hozzájut apró, fekete bogyójú, festékanyagban gazdag szőlőhöz, igazi gyógylekvárt is készíthet belőle. A szárról lefejtett bogyókat megmosva, kicsit megtörve, ízlés szerint cukorral vagy édesítőszerrel forraljuk fel, majd forrón tegyük kis üvegekbe, száraz dunsztba. Mivel ez a lekvár a szőlő héját és a magokat is tartalmazza, nemcsak nagyon jó ízű dzsemet kapunk így, hanem egy emésztést segítő, tápanyagokban gazdag, erősítő, méregtelenítő, egészségvédő készítményt is, amelyből akár naponta „rendelhetünk” magunknak egy-két kanálnyit. Jó tudni azt is, hogy a bioboltokban, gyógynövényboltokban kapható szőlőmag-olaj sem csak egészséges összetevői miatt értékes, hanem konyhánkat is gazdagíthatjuk vele. Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaja igen jó ízű, így különösen nyers saláták, majonéz ízesítéséhez, de akár sütéshez is használható.