"Ha bizonyos ételek addiktívak, az részben magyarázhatja a nehézséget, amelyet az emberek akkor tapasztalnak, ha meg akarják tartani éppen elért normál testsúlyukat" – véli Ashley Gearhardt, a connecticuti Yale Egyetem munkatársa.
A kutató és munkatársai funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálattal (fMRI) 48 fiatal nő agyi aktivitását követték nyomon, miközben vagy csokis tejturmixot, vagy ízetlen innivalót kínáltak nekik. A kísérletbe bevont önkéntesek között a vékonytól a kövérig többféle testalkatú nő akadt.
A vizsgálatok alatt úgy találták, hogy a csokis shake látványa aktivitást váltott ki az alanyok agyának elülső cinguláris kérgében és a mediális orbitofrontális kéregben, két olyan agyterületen, amely a függőségben is szerepet játszik. Az aktivitás mértéke nagyobbnak bizonyult azoknál a nőknél, akiket kényszeres evési szokások jellemeztek.
Ahogy az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók kifejtették, az élelmiszerreklámok és az olcsó ételek általános elérhetősége nagyon megnehezíti az egészséges ételek választását, mert a mindenütt jelen lévő "kísértés" bekapcsolja az agyi jutalmazó rendszert, elindítja az étel iránti vágyat.