2022. Július 05. kedd
A világon valószínűleg egyedülálló genetikai jelenségről számolt be a Nature című lap. Az USA-ban élő, mára már kisgyermekkorú ikerpár fogantatására korábban nem volt példa: az egyazon apától és anyától származó ikrek teljesen szokatlan módon egy petesejt és két külön hímivarsejt megtermékenyüléséből születtek.

Ikerterhesség normális esetben két módon alakulhat ki. Egypetéjű ikrek esetén egy petesejtet termékenyít meg egy hímivarsejt, majd a petesejt ezután két részre osztódik, melyek külön fejlődnek tovább. Az egypetéjű ikrek azonos neműek, és genetikai állományuk teljes mértékben megegyezik. Kétpetéjű ikrekről akkor beszélhetünk, ha két külön petesejtet két külön hímivarsejt termékenyít meg – ez akár eltérő időben is megtörténhet. A kétpetéjű ikrek genetikai állománya a nem iker, de vér szerinti testvérekéhez hasonlóan csak 50%-ban egyezik meg egymáséval, és nemük is lehet különböző.

A most nyilvánosságra hozott esetben azonban egy petesejtet két hímivarsejt is megtermékenyített, majd kettéosztódva két külön embrió fejlődött ki belőle. Az ikrek tehát az édesanyjuk génjeit tekintve egypetéjűnek számítanak, ugyanakkor édesapjuk részéről genetikai állományuk csak 50%-ban egyezik meg. A genetikusok tudomása szerint az ikrek genetikai szempontból a világon egyedülállóak, és ha normálisan elő is fordul ilyen fogantatás, az embriók még az anyaméhben elpusztulnak.

Az eset további érdekességet is tartogat. Mivel az egyik baba külső nemi jegyei kevert képet mutattak, genetikai vizsgálatoknak vetették alá mindekettejüket. Ekkor kiderült, hogy az említett baba ún. valódi hermafrodita: petefészkekre és herékre jellemző szövetek is megtalálhatók benne. A másik baba anatómiailag kisfiú. A vizsgálatok során kiderült, hogy a gyerekekben kétféle genetikai állomány keveredik: mindketten rendelkeznek „férfi” (X és Y kromoszómát tartalmazó) és „női” (két X kromoszómát tartalmazó) sejtekkel is. Az esetet felfedező orvos szerint a gyerekek hasonlósága valahol az egypetéjű és a kétpetéjű ikerpároké között van.

Bár korábban már akadt olyan tudós, aki felvetette az ikerterhesség létrejöttének ilyen módját, a természet azonban ezidáig nem szolgáltatott rá példát. A gyerekek fizikai és mentális fejlődése egyébként teljesen normális.


Forrás: nature.com
2007. 03. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés