Száz különböző palackozott vizet vizsgáltak meg az egyesült államokbeli Általános Fogorvosi Akadémia (AGD) kutatói. A vizek között akadt artézi kútból származó víz, ásvány- és forrásvíz, valamint ízesített és desztillált víz is. A minták nagy részének fluoridkoncentrációja alacsonyabb volt, mint 0,7-1,2 ppm (milliomodrész), ami az ajánlások szerint a fogszuvasodás megelőzéséhez szükséges ideális arány. Mindössze öt víztartalmazott a csapvízzel azonos mennyiségű fluoridot.
„A fluoriddal gazdagított vizek segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében, ezért rendkívül fontos, hogy a veszélyeztetettek lehetőleg ilyen palackozott vizeket, vagy csapvizet fogyasszanak – nyilatkozta Dr. Ryan L. Quock, a kutatás vezetője. A fluorid erősíti a fogakat, és megóvja azokat a szuvasodást okozó baktériumoktól.
„Különösen a gyermekek, és a gyenge fogazatú felnőttek esetében fontos, hogy olyan vizet fogyasszanak, amelynek fluorid-tartalma megfelel az ajánlásoknak – nyilatkozta Dr. Patricia Meredith, az AGD szóvivője. – Emellett természetesen a rendszeres fogmosás és a fluorid-tartalmú fogászati szerek alkalmazása is fontos.”