Ezek a fehérjék – a VEGF, a PAI-1 és a PEDF – a vérerek növekedését idézik elő, ami a tumorok kialakulását okozza. Minél több kilótól szabadul meg valaki, annál jobban csökken ezeknek a fehérjéknek a szintje. Amint azt a kutatást vezető Catherine Duggan, a seattle-i Fred Hutchinson Rák Kutató Központ szakembere kifejtette, ez is jól mutatja, milyen nagy szerepe lehet a fogyásnak a rák megelőzésében. A fenti három fehérje mennyisége a hízással együtt nő. Ahogy egyre nagyobb valakinek a súlya, egyre több érre van szükség, hogy az elraktározott zsírhoz eljusson az oxigén és a tápanyag. Hogy valóban ezek a fehérjék okozzák-e a rákot, az nem bizonyított, de az igen, hogy a tumor növekedésében szerepet játszanak.
A Cancer Research című lapban közzétett vizsgálat során Duggan és munkatársai 439 elhízott és túlsúlyos 50 és 75 év közötti nőt kísértek figyelemmel, akiket négy csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai napi maximum 2000 kalóriát fogyaszthattak, a második csoport tagjai hetente ötször 45 percen át aerobic edzésen vettek részt, a harmadik csoport tagjainál a kettőt kombinálták, a negyediknél pedig egyikre sem került sor. A kutatók vérmintát vettek mindenkitől a kísérlet kezdetekor és egy év elteltével is.
Miután minden egyéb tényezőt figyelembe vettek, a szakemberek azt találták, hogy a harmadik csoport tagjai 2-11 százalékot vesztettek súlyukból, míg a negyedik csoportba tartozók kevesebb, mint egy százalékot, emellett az első három csoport tagjainál egyaránt jelentősen lecsökkent a fehérjék szintje, míg az utolsó csoport tagjainál nem lehetett ilyet tapasztalni.