2022. Június 27. hétfő
Csaknem negyven éven át pincébe zárva tartotta két szellemi fogyatékos gyerekét egy palesztin házaspár Izraelben, mert szégyellte őket, és attól félt, hogy ha kiderül létezésük, nem tud jól házasodni egészséges gyerekük.

A két szülő unokatestvér. Arab közösségekben gyakori a közeli vérrokonok, elsőfokú unokatestvérek házassága, hogy a családi örökség egyben maradjon. Nagyon röstellt következményként azonban nem ritka a szellemileg fogyatékos utód, akinek egészséges testvérétől is idegenkednek, és nem szívesen házasodnak velük, attól tartva, hogy terhelt utódai lesznek.

pinceablak, fogyatékos, testvérpár

A pincébe zárt testvérek a palesztin hatóság razziájának köszönhetik szabadulásukat: a rendőrség fegyveres politikai szélsőségeseket, bűnözőket és kábítószert keresett, ám a házat átvizsgálva felfigyelt némi szokatlan zajra, majd feltárta a két – immár felnőtt, 42 és 38 éves nő és férfi – testvér rejtekét. A két pincehelyiségben irgalmatlan bűz volt, a férfi ruhátlanul, nővére egy szál ingben csodálkozott a rendőrökre. Egyikük sem beszél.

Felfedezésük után megfürdették őket, tiszta ruhát adtak rájuk és celláikat is kitakarították, ám a szag maradt. Egyelőre továbbra is „otthon” vannak, hogy mi lesz a sorsuk, még nem tudni. Apjukat őrizetbe vették. A 63 éves férfi azzal mentegetőzött, hogy ő csupán meg akarta óvni szellemileg fogyatékos gyermekeit a világ gúnyolódásától.


Forrás: MTI
2008. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés