2024. Február 21. szerda
A műanyagok gyártásához használt, számos személyes használati tárgyban, gyermekjátékokban és orvosi eszközökben is megtalálható ftalátok már az anyaméhben elkezdhetik kifejteni hatásukat és az endokrin rendszer zavarait okozhatják – derítették ki kínai kutatók.

Az alacsony születési súly a vezető halálok az öt év alattiak körében, és felnőttkorban a szív-érrendszeri- és anyagcserebetegségek fokozott kockázatával jár. Dr. Renshan Ge, a kínai Népesedési Tanács munkatársa, valamint a Fudan Egyetem és a sanghaji Második Katonai Orvosegyetem kutatói azt vizsgálták, hogy az anyaméhben történő ftalátexpozíció valóban alacsony születési súlyhoz vezet-e.

ftalátok, alacsony születési súly

A kutatók által 2005 és 2006 között 201 újszülött és édesanyjuk részvételével végzett kutatása során a ftalátszintek meghatározásához az újszülöttek magzatszurok-mintáit (ez az élet első napjain ürül az újszülöttekből) és a köldökzsinórvért elemezték. A 201 csecsemő közül 88 született kis súllyal. A kutatók a minták több, mint 70 százalékában találtak mérhető ftalátszintet és ftalát-metabolitokat, melyek szintje magasabb volt a kisebb súllyal született újszülötteknél magasabb ftalátszinteket mértek.

Dr. Ge szerint az eredmények azt sugallják, hogy a ftalátok méhen belüli hatása kockázatot jelent az alacsony születési súly szempontjából, és bár a következtetések még nem tekinthetők véglegesnek, mindent meg kell tenni a ftalátexpozíció csökkenéséért.


Forrás: Medipress
2009. 06. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés