2022. Augusztus 09. kedd
Amerikai tudósok szerint három gén is fontos szerepet játszhat abban, hogy a nehéz körülmények között felnövő gyerekek erőszakossá és bűnözővé váljanak felnőttkorukra.

Az egyik génről, a MAOA-ról már korábbi kutatások során is kiderült, hogy komoly szerepet játszik az antiszociális viselkedés kialakulásában, "és sajnos jóval gyakoribb az előfordulása, mint azt gondolnánk" – állítják az Észak-Karolina Egyetem kutatói.

dns-spirál, gének, erőszakos, agresszív, viselkedés

"A MAOA gén egy bizonyos variációjával született emberek igen hajlamosak az erőszakos és antiszociális viselkedésre – nyilatkozta Guang Guo szociológus professzor, a kutatás vezetője. – Nem szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy ez a gén felelős az erőszakos viselkedésért, de az biztos, hogy a lakosság egy százaléka rendelkezik ezzel a génvariánssal, és ők a legtöbb esetben bűnözésre hajlamosak."

Guo professzor és kollégái 7 és 12 év közötti fiúk esetében végeztek általános pszichológiai tesztet és vérvizsgálatokat. A kutatók összesen három specifikus génvariációt találtak, amelyek bizonyos környezeti hatásokkal együtt – állandó stressz, családi gondok, beilleszkedési problémák – erőszakos viselkedést és bűnözésre való hajlamot okozhatnak. A gének egyike, a MAOA felelős az úgynevezett hírvivő anyagok (szerotonin, dopamin, norepinefrin) irányításáért, amelyek igen fontosak az agresszió és érzelmi kitörések kontrollálásában.

"Ezek az eredmények egyértelművé teszik, hogy a genetikai és környezeti faktorok együttesen felelősek az agresszív viselkedés kialakulásáért, vagyis egyik sincs a másik nélkül – nyilatkozta Guo professzor. Az állapot megelőzését tehát már gyermekkorban el kell kezdeni a megfelelő családi környezet kialakításával, hiszen akkor a génvariációk nem fejtik ki káros hatásukat."

Guo professzor szerint egyelőre korai lenne a génhibákat korrigáló gyógyszerek kifejlesztéséről beszélni.


2008. 07. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés