2023. December 06. szerda
Gerincferdülés -  Ellenőrző gyakorlatok gerincferdüléshez -  Tévhitek -  Schroth-módszer
A gerincferdülés esetén nagyon fontos a korai felismerés, ezért a veszélyeztetett korosztályú gyerekek rendszeres szűrővizsgálata szükséges. Ismerje meg cikkünkből, mit tehet szülőként!

Gerincferdülés

A gerincferdülés kiszűrése érdekében intenzív növekedési időszakban (10-13 év) fokozottan ügyeljünk a rendszeres ellenőrzésre, mert a romlás ezekben a hónapokban a legfenyegetőbb. A növekedés sokszor a nyári hónapok alatt a legintenzívebb, de az ősztől tavaszig tartó iskolapadban ücsörgés sem sokat segít a dolgon.

Gerincferdülés

Ellenőrző gyakorlatok gerincferdüléshez

Néhány egyszerű dolgot a szülők is megfigyelhetnek otthon. Ezeket havonta érdemes ellenőrizni a gyermekükön.

1. A gyermek mezítláb, egyenes talajon áll, póló nélkül, háttal a szülőnek, két karja a teste mellett lazán. Ebben a helyzetben megfigyeljük a vállak, a lapockák, a medence, a karok és a test közötti rés és a bordák helyzetét.

• Vállak: egy vonalban vannak-e?

• Lapockák: egy magasságban vannak-e? egyforma távolságban vannak-e a gerinctől?

• Medence: a medence a vállak alatt helyezkedik-e el vagy valamelyik oldalra elcsúszott? Vízszintesen van-e vagy egyik oldala feljebb helyezkedik el? Látunk-e aszimmetrikus bőrredőt a deréktájékon?

• Kar és a test közötti rés: Szimmetrikus-e a két oldalon?

• Bordák: Szimmetrikusak-e a két oldalon?

2. Ugyanebből a kiinduló helyzetből megkérjük, hogy lassan hajoljon előre.

Ebben az előre hajlásban a bordák helyzetét és a derekát nézzük.

Látunk-e a két oldal között aszimmetriát? Van-e púp valamelyik oldalon?

Tévhitek

Sajnos elterjedt az a tévhit, hogy gerincferdülés esetén az úszás is egy kezelési lehetőség. Ez nem így van! A ferdült gerincnél az izmok egyensúlya teljesen felborul. A görbülettől függően egyes izmok túlnyúlnak, gyengülnek. Az ellen oldaliak pedig megfeszített munkát végeznek. Kifáradnak, zsugorodnak. A gerinc nem csak oldalra ferdül, a csigolyák is elcsavarodnak. Ha ebben a helyzetben szimmetrikusan erősítünk, akkor pont a meglévő aszimmetrikus helyzetre fogjuk ráerősíteni a gerinc körüli izomzatot.

Ha a fenti otthoni vizsgálat pontjai közül van olyan, ami laikusként is feltűnik, mindenképpen keressenek fel ortopédiai szakrendelést és lehetőség szerint Schroth módszerrel dolgozó gyógytornászt. A korai, megfelelő kezelés kulcsfontosságú a további romlás megállítása érdekében!

Schroth-módszer

A gerincferdülés kezelésére speciális módszert dolgozott ki Katharina Schroth Németországban 100 éve. A páciens a kezelés során korrigált testhelyzeteket tanul meg. A korrekciós légzésnek rendkívül fontos szerepe van a kezelés során. Ezekben a korrigált helyzetekben kell erősíteni az izmokat. Emellett manuális technikákkal is segíti a terapeuta a letapadt, zsugorodott izmok felszabadítását.


Forrás: bethesda.hu
2022. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés