Az izraeli Nyugat-Galileai Kórház szakemberei Baty Kristal vezetésével 101 vesebeteget vizsgáltak. A páciensek a világszerte szokásos módon hetenként háromszor művesekezelésen (dialízisen) vettek részt. Egyik részük a kezeléskor fél pohár gránátalmalevet ivott, másik része pedig hasonló színű, de gránátalmát nem tartalmazó folyadékot kapott.
Egy év elteltével megállapították, hogy a gránátalmalevet fogyasztóknál kedvezően alakultak a laboratóriumi leletek, ráadásul ezek a betegek ritkábban szorultak kórházi felvételre, ritkábban kaptak fertőzést, ami az ilyen betegek számára a legnagyobb veszély.
„Azt találtuk, hogy a fertőzés miatti kórházba kerülések száma minimum 40 százalékkal csökkent. A gránátalmalé a különféle termékek körében a legmagasabb mértékben tartalmaz polifenolokat. Sokkal nagyobb mennyiségben, mint például a vörösbor” – idézte Kristal előadását az amerikai urológiai társaság hírlevele.
Az antioxidánsok a sejteket érő oxidatív stressz ellen lépnek fel azáltal, hogy megelőzik a töltéssel bíró, a sejteket károsító szabad gyökök elszaporodását. Utóbbiak szabályszerűen „bombázzák” a hemodialízis kezelés alatt álló vesebetegeket, amikor a dialízisgép segítségével vérüket egy mesterséges szűrőrendszeren átáramoltatják, majd visszajuttatják a beteg keringésébe. Emiatt többlet-antioxidánsvédelem nélkül a vesebetegek rendkívül hajlamosak a gyulladásokra és más betegségekre. Étrendjük gránátalmalével való kiegészítése lehetővé teszi a káros szabad gyökök rendszeres kisöprését szervezetükből természetes módon – solvasható a naturalnews.com honlapon.