A grépfrút növelheti egyes gyógyszerek hatóanyagszintjét a véráramban, ezért mindenképp kérdezzük meg kezelőorvosunkat vagy gyógyszerészünket, ha gyakran fogyasztunk grépfrútot, vagy annak levét – javasolja a LiveScience egészségügyi portál szakértője.
A gyógyszerek és egyes élelmiszeripari termékek kölcsönhatásainak problémája nem új keletű: a kalciumban gazdag tejtermékek és egyes antacidok például meggátolhatják az antibiotikumok felszívódását.
A gingko biloba készítmények csökkentik a véralvadásgátlók hatását, így növelik az agyvérzés kialakulásának esélyeit.
A legtöbb megfázás elleni recept nélkül kapható szer tartalmaz acetominofent, vagy valamilyen más fájdalomcsillapítót, amelynek hosszabb távú, vagy alkohollal együtt való szedése akár veszélyes is lehet.
A legjobb megoldás minden esetben, ha részletesen kikérdezzük kezelőorvosunkat vagy gyógyszerészünket a szedett orvosságról és esetleges mellékhatásairól.