2024. Április 23. kedd
A gyógyszerek hatása az ember hozzáállásától is függ – világított rá egy kutatás, amely kimutatta, hogy nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mellékhatások azoknál a pácienseknél, akik előre aggódtak gyógyszerezésük miatt.

A marburgi egyetem kutatói ízületi gyulladásos betegeket kérdeztek ki gyógyszereik vélt szükségességéről és kockázatairól, valamint a tapasztalt mellékhatásokról. Voltak, akik már tanulmány kezdetekor aggódtak az esetlegesen fellépő mellékhatások miatt.

gyógyszer, mellékhatás

Yvonne Nestoriuc, a kutatás vezetője és munkatársai megállapították, hogy az „aggódóknál” gyakrabban jelentkeztek olyan mellékhatások, mint kiütések, emésztőrendszeri problémák és fejfájás. Ezek a páciensek nagyobb eséllyel szedtek recept nélküli szereket is, valamint változtattak előírt gyógyszeradagjukon saját döntésük alapján.

A kutatók úgy vélik, megállapításaik más betegségekkel élő páciensekre is érvényesek lehetnek. Az Arthritis Care and Research című szaklapban közölt tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy bár a legtöbb mellékhatás nem életveszélyes vagy súlyos kárt okozó, mégis riasztó és aggasztó lehet, ezért arra ösztönözheti a pácienseket, hogy hagyjanak fel előírt gyógyszerük szedésével.

Nestoriuc szerint minden új gyógyszer alkalmazása előtt a kezelőorvosoknak részletesen meg kellene beszélniük betegeikkel azok aggodalmait, hogy segítsék őket a valós kép kialakításában gyógyszerükkel kapcsolatosan.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés