2022. Augusztus 15. hétfő
Ha valakiben a tabletták lenyelése rendszeresen fulladozást, öklendezést és rossz szájízt vált ki, annak az új kutatás némi reményt adhat.

Bár egyesek valóban diszfágiában (nyelési nehézség) szenvednek általában agyvérzés vagy szklerózis multiplex illetve Parkinson-kór következtében, az emberek többségében ezt valamilyen mentális akadály váltja ki. Német kutatók azonban azt állítják, sikerült új útmutatót kidolgozniuk, amely segít a betegeknek könnyebben bevenni a gyógyszereiket. Dr. Walter Haefeli, a Heidelbergi Egyetem kutatásának vezetője azt reméli, ezzel segíteni lehet majd mindazoknak, akiknek nehézséget okoz gyógyszeres terápiájuk teljesítése. A szakértő szerint ugyanis a nyelési nehézségeket tapasztaló betegek mintegy 10 százaléka ezt hozza fel indokként arra, miért nem szedi a gyógyszereit.

Az Annals of Family Medicine szaklapban publikált kutatásban 151 felnőttet vizsgáltak, akik 16 különböző alakú placebót, vagyis összesen 283 tablettát kaptak. A szakértők hagyományos alakú tablettákat és kapszulákat egyaránt vizsgáltak. Mindkettő esetében az derült ki, hogy a gyógyszer legalább 20 ml (kb. egy evőkanálnyi) vízzel együtt történő lenyelése a legkönnyebb. Miután a résztvevők bevették az egyes placebo gyógyszereket, értékelték a lenyelésük könnyűségét. Ezután a kutatók arra kérték őket, hogy meghatározott testtartásokban nyeljék le a tablettákat, olyan technikák alkalmazásával, amelyeket a szakértők fejlesztettek ki. Kiderült, hogy a krétaszerű tablettákat legkönnyebben úgy vehetők be, hogy a nyelvre helyezik, az ajkakat szorosan egy palack szája köré szorítják, és a tablettát egy gyors szívómozdulattal lenyelik.Kapszulák esetében viszont az a módszer bizonyult a legkönnyebbnek, amikor a kapszulát kiegyenesedett álló helyzetben nyelik le, előredöntött fejjel.


Forrás: Medipress
2014. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés