2024. December 22. vasárnap
A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy a sok színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából.

A Parkinson-kór általában idős korban kezdődik: jellegzetes kézremegés, izommerevség és lassult mozgás alakul ki. A kór bizonyos idegsejtek pusztulásának következménye, emiatt a mozgások szabályozásában fontos szerepet játszó dopamin termelődése zavart szenved.

gyümölcs, Parkinson-kór

Aedin Cassidy angol és Xiang Gao amerikai professzor két hatalmas vizsgálat eredményeit dolgozta fel, az eredményeket a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte. Az egyik tanulmányban csaknem ötvenezer férfi, a másikban nyolcvanezer nő ellenőrző vizsgálatainak különböző adatait nézték át. Ezek az információk 20-22 éves megfigyelésekre vonatkoztak és többek között részletes táplálkozási szokásokat tartalmaztak.

A kutatók a sok biológiailag aktív flavonoidot tartalmazó gyümölcsök fogyasztását és az évtizedek alatt esetleg kialakuló Parkinson-kór gyakoriságát vizsgálták. Kiderült, hogy azoknak, akik sok szamócát, áfonyát, almát, narancsot ettek, teát és mértékletes mennyiségű vörösbort ittak, 40 százalékkal volt kisebb az esélye, hogy Parkinson-kórt kapjanak, mint azoknak, akik éppen ezeket nem szerették.

A flavonoidok hatékonysága között is volt különbség. Az antocianin vegyületek védték a legjobban a vizsgált személyeket. Ezek a flavonoidok főleg a szamócában, áfonyában találhatók. A szakemberek szerint még sok vizsgálatra van szükség a kérdés tisztázására, de az máris állítható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztása igen egészséges a Parkinson-kór megelőzése szempontjából is.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés