
Az Alaszka délnyugati területén elhelyezkedő Yukon és Kuskokwim folyók deltavidékén élő őslakosok hússzor több, halból származó omega-3 zsírsavat fogyasztanak, mint az Egyesült Államok többi részén élő amerikaiak.

Bár a vizsgálatba bevont népesség 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos volt, hasonlóan az amerikai népesség egészéhez, nem mutatták a szívbetegségekre utaló kockázati tényezőket, és a 2-es típusú cukorbetegség is ritkábban fordult elő közöttük, mint az átlagos amerikai népesség körében: 3,3 százalék volt a 7,7 százalékhoz képest.
A European Journal of Clinical Nutrition című szaklap legutóbbi számában ismertetett felmérésben a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai 330 alaszkai lakos vérében elemeztek olyan vegyületeket, amelyek a lazacban, szardíniában és más zsíros halakban fordulnak elő. Mint Zeina Makhoul kutatásvezető elmondta, a vizsgált elhízottak közül azok, akiknek vérében sok omega-3 zsírsavat találtak, csak annyira voltak veszélyeztetettek a szívbetegségektől, mint a normál testsúlyú emberek. A veszélyeztetettség mértékét a vérükben mérhető triglicerid és C-reaktív fehérje (CPR) szintje alapján becsülték meg a kutatók.