2022. Június 27. hétfő
Vérképzőszervi őssejtek átültetését követően gyógyult meg egy HIV-fertőzött amerikai férfi, ám az orvosok szerint a módszer széleskörű alkalmazása nem praktikus.

A negyvenes éveiben lévő, Berlinben élő férfit leukémiája miatt kezelték, őssejteket tartalmazó csontvelő-átültetésen esett át. Kiderült, hogy a donornak, akitől a vérképzőszervi őssejtek származtak, olyan speciális génmutációja van, amely természetes rezisztenciát nyújt a HIV-vírus ellen.

A transzplantáció után három évvel a kezelt férfi nem mutatja sem a leukémia, sem a HIV-fertőzöttség jeleit – olvasható a Blood című szakfolyóiratban megjelent jelentésben.

„Ez érdekes bizonyíték arra, hogy meglehetősen nagy erőfeszítésekkel ugyan, de meggyógyítható a HIV-fertőzöttségből egy páciens; ám az eljárás túlságosan kockázatos ahhoz, hogy standard terápiává váljon, még akkor is, ha egyezést mutató donorok találhatók lennének” – véli Michael Saag, a birminghami Alabama Egyetem AIDS-specialistája.

A csontvelő-átültetést, ami tulajdonképpen vérképzőszervi őssejtek átültetését jelenti, a rák kezelésére használják. Az nem ismert, hogy egészséges emberek esetében mekkora a kockázata. Első lépésben sugárzással és gyógyszerekkel lerombolják a beteg természetes, veleszületett immunrendszerét, majd bejuttatják a donorsejteket, amelyekből az új immunrendszer kialakulhat.

Mint Saag elmondta, az eljárás és szövődményei miatti halálozási arány 5 százalék fölött van. Hangsúlyozta, hogy a HIV-fertőzés ma már a legtöbb esetben gyógyszerekkel kézben tartható, ezért hacsak nem rákos egyúttal valaki, nem veszik számításba kezelésénél a csontvelő-átültetést.


2010. 12. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés