
A Hongkongi Egyetem kutatói arra találtak bizonyítékot, hogy a táplálékláncon keresztül olyan gének kerülnek át az emberbe, amelyek összefüggésbe hozhatók az állatoknál túlzott mennyiségben alkalmazott antibiotikumok miatt rezisztenciával – tudósít a BBC hírportálja.

A kutatók az Escherichia coli baktériumot tanulmányozták, amely a húgyúti fertőzések túlnyomó részéért felelős. Emberektől és állatoktól vett mintákat elemezve úgy találták, hogy egy teljesen megegyező, antibiotikummal szembeni rezisztenciával összefüggő gén volt jelen a minták jelentős hányadában.
Az aacC2 jelű gén – amely a gyakran alkalmazott gentamicin nevű antibiotikummal szembeni rezisztenciát kódolja – a 249 emberi és állati minta 80 százalékában megtalálható volt. A kutatók úgy vélik, hogy a rezisztenciagén az élelmi láncon keresztül, állatokkal való közvetlen érintkezés vagy szennyezett ivóvíz útján jutott az emberbe.
Bár a vizsgált minták hongkongiak voltak, a szakemberek szerint globális problémáról van szó, mert az antibiotikumrezisztencia könnyen átlépi a földrajzi határokat.