A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Orvostudományi Kara Testsúlyszabályozási Központjának egyéves, randomizált klinikai kísérlete azt mutatta, hogy ha a vörös húst kétspórás csiperkegombával helyettesítik az étrendben, az hatékony stratégiát kínál a fogyás elősegítésében és fenntartásában. A kísérletben 73 felnőtt vett részt (88 százalékuk nő; átlagéletkoruk 48,4 év), akik felét egy intervenciós csoportba osztották be, ahol naponta egy csészényi gombát fogyasztottak hús helyett, a másik felét pedig standard fogyókúrás csoportba. Az egyéves kutatási időszak végén az eredmények azt mutatták, hogy a húst gombával helyettesítő alanyok 3 kilogrammot fogytak, és testösszetételük is javult a standard diétát követőkhöz képest, továbbá a testsúlycsökkenést meg is tudták őrizni.
Az új kísérlet egybehangzik a korábbi kutatások eredményeivel, amelyek szintén azt mutatták, hogy az alacsony energiasűrűségű ételek, különösen a gombák fogyasztása a magas energiasűrűségű ételek (például darált marhahús) helyett hatékony módszer lehet a napi energia- és zsírbevitel csökkentésére, miközben továbbra is megmarad a telítettségérzés az étkezések után. A Bostonban megrendezett Kísérletes Biológia 2013 konferencián bemutatott tanulmány szerzője Lawrence Cheskin, az egyetem docense.