
„Aki elkezd diétázni, annak a legfontosabb, hogy legyen egy terve arra vonatkozóan, hogy mikor mit eszik. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy akkor fogyunk, ha nem eszünk: ha így állunk neki a fogyókúrának, az már eleve halálra van ítélve. Ekkor ugyanis olyan fontos tápanyagokat és vitaminokat vonunk meg a szervezetünktől, amelyek negatívan befolyásolják a testünk működését, mindemellett pedig könnyebb „bűnbe esni”, ha éhezünk. A másik gyakori tévhit, hogy nem eszünk elég változatos ételeket fogyókúra idején. A csirke-rizs kombináció sem boldoggá nem tesz minket, sem pedig karcsúvá, mert nem fogjuk tudni hosszú távon tartani. Az egysíkú étkezés hamar unalmassá válik és ezzel nem elégítjük ki a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét” - magyarázta Ötvös Edina, a táplálkozási szakértő.
Fontos a személyre szabott és megtervezett étrend
A szakember szerint mind a nem evés, mind pedig az egysíkú étkezés során komoly tápanyaghiány léphet fel. Ráadásul a fogyókúrázók a legtöbb esetben a szénhidrátot vonják meg maguktól, ami az energiát biztosítja a test számára.„A legfontosabb, hogy megtervezzük az étkezésünket és ügyeljünk arra, hogy mindent a megfelelő mennyiségben vegyünk magunkhoz, megtartva a zsír-szénhidrát-fehérje-ásványianyag- és vitamin arányokat. Sokan félnek például a zsírtól, ám erre is szükségünk van, hiszen van olyan vitamin, ami csak zsírban oldódik. Az ideális étrend összeállítása persze nem olyan egyszerű, főleg, ha szem előtt tartjuk a változatosságot, a kiegyensúlyozott fogyókúrát és a könnyen elkészíthetőséget is. Ennek szerves részei lehetnek fogyókúrás turmixok és levesek is, amelyek egy egész étkezés kiváltására alkalmasak. Ezeket bárhol, bármikor elfogyaszthatjuk. Ráadásul ez alatt a bő egy hónap alatt, még karácsonyig, a segítségével formába lendülhetünk” - tette hozzá a szakértő.
Ötvös Edina szerint a szakszerűen összeállított étrend azért is elengedhetetlen, mert sokan épp a bőség zavara miatt adják fel az életmódváltást.
Ízletes élmény is lehet a fogyókúra
A szakértő szerint, ha néhány alapszabályt betartunk, a személyre szabott étrend segítségével könnyen és egyenletesen érhetjük el a kitűzött célt, ráadásul változatosságának köszönhetően addig alkalmazhatjuk, amíg azt a számot nem látjuk a mérlegen, amit szeretnénk.„Ha ügyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, ami évszaktól és aktivitástól függően a nőknél minimum 2-2,5 liter, a férfiaknál pedig 3 liter és legalább 3-5 alkalommal étkezünk egy nap az étrend szerint, garantált súlyvesztést érhetünk el. A leadni tervezett kilók mennyisége függvényében az étrendben napi szinten egy vagy több főétkezést is kiválthatnak diétás fehérjeturmixok vagy levesek. Biztosak lehetünk abban, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkap a szervezetünk, ezen termékek ugyanis megfelelő mennyiségű kalóriát, és az összes szükséges tápanyagot tartalmazzák hogy teljes mértékben étkezést helyettesítsenek. Azért hasznos egy ilyen étrendet követni, mert egyfajta keretet ad a napnak és ezáltal jobban tervezhetővé válik a napi, heti étkezésünk és kalóriabevitelünk” - fejtette ki a szakértő.