2024. Július 21. vasárnap
Hogyan működik az egészséges immunrendszer?
A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Szükség van-e arra, hogy támogassuk védekezőképességünket? Ha igen, hogyan? Az tény, hogy akinek az általános állapota jó és megfelelően működik az immunrendszere, az hatékonyabban küzd meg a vírusokkal, baktériumokkal.

Testünket nap, mint nap éri támadás és immunrendszer észrevétlenül küzd meg a betolakodókkal. Ha azonban szervezetünk legyengült, krónikus gyulladással, szabadgyökökkel terhelt, akkor könnyebben legyőznek bennünket a vírusok és sokkal hevesebb reakciókkal zajlik a fertőzés. Gyorsabban ledönt a fertőzés és sokkal hevesebb reakciók észlelhetők. Erős fáradékonyság a különböző szervek működési zavara, akár működési elégtelensége alakulhat ki. Fontos tudni azt is, hogy a láz, orrfolyás, az izzadás, gyengeség az immunválasz jelei és óvatosan kell bánni azokkal a gyógyszerekkel, amelyek a tüneteket elfedik, de a betegséget nem gyógyítják.

Immunerősítés ősz h

Hogyan működik az egészséges immunrendszer?

Védekezőképességünk, mely részben velünk született, részben szerzett képesség, immunszerveink összehangolt munkáján alapul. Immunszerveink: a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a máj, a nyirokcsomók és a mandulák. Védekezőképességünk azáltal fejlődik, hogy egyre több kórokozóval találkozunk. Emiatt fontos, hogy tiszta, de ne steril környezetben nevelkedjünk fel. A nyiroksejtek a csontvelőben születnek, a csecsemőmirigyben érlelődnek, majd kivándorolnak a testbe: nyirokcsomókba, lépbe, bélbe, tüdőkbe, hogy aktívan védjenek bennünket. Immunrendszerünk kiemelt területe a bél, ahol szoros az együttműködés a bélflórával, mikrobiommal.

A falósejtek őrjáratot tartanak, felismerik és elpusztítják a kórokozókat, míg a nyiroksejtek ellenanyagtermeléssel védenek bennünket pl. a vírusoktól. Az immunválaszt a fehérvérsejtekből kiáramló citokinek szabályozzák és ezek váltják ki a gyulladás heves tüneteit is. A helytelen életmód, táplálkozás, a félelem, stressz blokkolja immunrendszerünket, kimeríti mellékvesénket, így csökken az ellenállóképességünk.

 

Szponzorált tartalom


Forrás: Összeállította: Dr. József Erika, háziorvos
2021. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés