Az utóbbi években elkerül minket a klasszikus „ősz”. Hiányzik az az átmeneti 10-18 °C hőmérsékletű néhány hónap, amikor szervezetünk felkészülhet a nyári melegről a téli hidegekre való áttérésre. A hirtelen időjárás-változás mindenkit megvisel, ráadásul így szervezetünk védekezőrendszere sem áll készen arra, hogy felvegye a harcot a téli bacikkal, vírusokkal.
A gyerekek, főként 1 éves kor alatt nem még rendelkeznek a felnőttekéhez hasonló védekezőképességgel, ezért nagyon fontos, hogy fokozottan óvjuk őket a megbetegedésektől. Ehhez az is szükséges, hogy a szülők legyenek felkészülve a várható gyermekbetegségekre, és erősítsék meg babájuk és saját immunrendszerüket is.
Felső légúti betegségek megelőzésük
A felnőttekhez hasonlóan az ősz főként a felső légúti megbetegedésekről szól a kisgyermekek esetében is. Gyakori a megfázás, orrfolyás, tüdőgyulladás, hörghurut, arc-és homloküreg-gyulladás. Ezeken kívül a rotavírus okozta fertőzéses hasmenéses megbetegedés igen gyakori ősszel.
Betegség | Tünetek | Időtartam |
megfázás | láz, nyugtalanság, orrváladékozás | 2-4 nap |
tüdőgyulladás | pár napos nátha és köhögés, hidegrázás, bágyadtság, szapora légzés, étvágytalanság, láz | |
hörghurut | orrfolyás, köhögési roham, hát- és mellkasi fájdalom, közérzetromlás | 10 nap |
arcüreggyulladás | orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz | 10+ nap |
homloküreg-gyulladás | orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz | 10+ nap |
Hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását?
• Figyeljünk a környezetünkre! Ne vigyük a picit olyan társaságba, ahol beteg emberrel vagy beteget ápoló személlyel találkozhat. Ez ugyanis a legkönnyebb módja a különböző vírusok, baktériumok átadásának. A bölcsődékben, óvodákban kövessük nyomon a gyerekbetegségek alakulását, és szükség esetén inkább maradjunk otthon a kisgyermekkel, vagy kérjük a nagyszülők segítségét.
• Öltöztessük a picit mindig az évszaknak és a hőmérsékletnek megfelelően! A túlöltöztetés nem megoldás. Így a baba kimelegszik, megizzad, és könnyedén megfázik. A legjobb megoldás, ha annyi réteg ruhát adunk rá, mint amit magunk is viselünk. Mindig ellenőrizzük a baba bőrének hőmérsékletét, nézzük arcocskáját! Ebből könnyen megállapítható, hogy melege van, vagy fázik.
• Fontos a baba szervezetét a lehető legjobb formában tartani. Ennek alapja az egészséges táplálkozás. 1 éves kor alatt az anyatej a lehető legjobb immunerősítő táplálék. A szakemberek ezért is javasolják a 6 hónapos kor alatti kizárólagos szoptatást, 6 és 12 hónapos kor között pedig a napi 5-8 dl anyatej elfogyasztását, hiszen ekkor még mindig a tej a baba fő tápláléka. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű anyatej, akkor célszerű prebiotikumot vagy probiotikumot tartalmazó tápszert választani, és ugyanolyan mennyiségben adni a babának, mint az anyatejet.
A zöldségek és gyümölcsök jelentősége
6 hónapos kor után a baba immunrendszerét erősíthetjük a korának megfelelően adható szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezek vitamin- és ásványianyag-tartalmuknál fogva segítik a védekezést.
Gyümölcs | Fontos tápanyagai | Mikortól ajánlott |
Alma | C-vitamin | 6 hónapos kortól |
Banán | B1-vitamin, folsav, biotin | 6-8 hónapos kortól |
Körte | élelmi rostok, cukor | 6-8 hónapos kortól |
Őszibarack | aromaanyagok, rostok | 6 hónapos kortól |
Szilva | cukor, rostok | 8-10 hónapos kortól |
Szőlő | B1-vitamin, B2-vitamin, biotin, folsav | 1 éves kortól |
Sütőtök | karotin, C-vitamin | 6 hónapos kortól |
Ha van lehetőségünk friss, bio zöldséget, gyümölcsöt venni vagy akár otthon termesztjük őket a konyhakertben, érdemes eltenni őket télire. A friss zöldség és gyümölcs, még ha le is fagyasztjuk, kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás mind a pici, mind az egész család számára.
A legtöbb zöldséget (pl. sárgarépát, sütőtököt, parajt, sóskát, stb.) és a gyümölcsöket nagyon egyszerű télire eltenni: alaposan megmossuk, szükség szerint tisztítjuk, meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, betesszük egy fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy ételtartó dobozba, majd mélyhűtőbe tesszük.
Hasznos tippek:
• Kiolvasztásnál a gyümölcsök, zöldségek levét is használjuk fel, mivel az olvadásnál a sérült sejtekből a fagyasztótálba kerülhet sok értékes vitamin és ásványi anyag. Érdemes mind a zöldségeket, mind a gyümölcsöket olyan adagokban eltenni, amely 1-1 adagnak felel meg, így nem pocsékoljuk el.
• A keményítőtartalmú zöldségeket (pl. zöldborsó, zöldbab, stb.) blansírozni kell. A megtisztított és feldarabolt zöldségfélét egy szűrőbe tesszük, forrásban levő vízbe eresztjük, majd a szükséges idő elteltével kiemeljük, s azonnal hideg vizet engedünk rá, hogy gyorsan lehűljön, s ne puhuljon tovább. Ha kihűlt és lecsurgattuk, lehet is fagyasztani. A vitaminveszteséget felére vagy akár negyedére is csökkenthetjük, ha a zöldségeket csupán lefedve gőzöljük.
A betegségek megelőzése minden szülő számára fontos, hiszen sokan a „széltől is óvják” gyermekeiket. De azt se feledjük el, hogy még ha mi mindent meg is teszünk, sokszor rajtunk kívül álló okok miatt betegszik meg a pici – tehát ne okoljuk magunkat feleslegesen. Gondoljunk arra, hogyan minden sikeresen legyőzött baci vagy vírus csak erősítette a baba immunrendszerét és felkészítette egy újabb esetleges fertőzésre, amit legközelebb már sokkal könnyebben fog leküzdeni.