2022. Október 01. szombat
Egy felmérés szerint ha az emberektől akár csak egészen rövid időre is megvonják az internethez való hozzáférést, dühösnek és magányosnak érzik magukat.

Az Intersperience nevű brit közvélemény-kutató cég több mint ezer embert kérdezett meg arról, milyen a viszonyuk az internettel, az okostelefonokkal és egyéb, hasonló eszközökkel, majd megkérték őket, hogy 24 órán át nélkülözzék valamennyi fenti technológiát. A megkérdezettek 53 százaléka ismerte el, hogy dühítette, hogy nem tud netezni, 40 százalékuk pedig arról számolt be, hogy magányosnak érezte magát a világháló nélkül.

internet, magány

A vizsgálatban résztvevők egy része azt a megállapítást tette, hogy az internettől való tartózkodás olyan volt számukra, mintha az ivásról vagy a dohányzásról kellett volna lemondaniuk, sőt egyikük odáig is elment, hogy az érzést ahhoz hasonlította, mintha levágták volna az egyik kezét.

Paul Hudson, az Intersperience vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az online és digitális technológia egyre nagyobb területet foglal el az életünkben, kihat a barátságokra, a családi életre, a munkára, a vásárlási szokásokra, és szinte mindenre.”

Korábban a Maryland Egyetem kutatói több száz diákot kértek meg szerte a világon, hogy bírjanak ki 24 órát mindenféle technológia eszköz nélkül, beleértve a tévét és a rádiót is. A kísérlet résztvevői nem írhattak emailt, nem használhatták a Facebookot vagy a Twittert, és még újságot sem olvashattak, csupán a vezetékes telefont és a könyveket nem vonták meg tőlük.

A vizsgálat végén a szakértők megállapították, hogy az önkéntesek olyan pszichológiai és fizikai tüneteket produkáltak, mint a dohányzásról vagy drogról leszokni próbáló függők. Legtöbbjük nyugtalannak és elszigeteltnek érezte magát, és állandóan a mobiljuk után nyúlkáltak, annak ellenére, hogy az nem is volt náluk.


Forrás: Medipress
2011. 08. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés