A kollagén egy polipeptid, a szervezetünk legnagyobb fehérjéje, aminosavakból épül fel. A legtöbb kötőszövet és támasztószövet alkotóeleme, építőanyaga: az emberi test mintegy 25 százalékát kollagén teszi ki. Gondoskodik az izmok, inak, ízületek, csontok, porcok teherbírásáról, tartószilárdságáról, a bőr rugalmasságáról, feszességéről.
A kollagén folyamatosan termelődik a szervezetünkben, az idő múlásával illetve a mozgásszervek fokozott igénybevételével azonban ez a termelődés nem feltétlenül fedezi a szükségletet, így a kollagén pótlásra szorul. Életmódi körülmények (így például a dohányzás és a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás) is ronthatják a kollagén újratermelődését. A kollagén hiányát jelezhetik az ízületi problémák, fájdalmak, gyulladások, de ennek jele lehet az is, ha a bőr elveszíti a rugalmasságát, petyhüdtté, ráncossá válik.
A kollagént „fiatalító fehérjének” is becézik, hiszen egyenes arányosság van termelésének csökkenése és az öregedés között. Rengetegen alkalmazzák akár külsőleg, akár belsőleg a bőrük szépítésének érdekében.
Mivel a kollagén „ragasztó” hatású, ezért a bőr rugalmasságához is kulcsfontosságú. A kollagén nagy mennyiségű vizet képes megkötni (gondoljunk csak a kocsonyára, melynél a csontból és húsból kiolvadó kollagén a zselésítő anyag), így bőrünk esetében is vízmegkötő hatása által nedvességgel tölti fel, rugalmassá téve azt és csökkentve a ráncok mélységét.
A Colafit® kollagén kockáit természetes, liofilizált, I. típusú 99,9%-os tisztaságú kollagén alkotja, mely táplálja és védi az ízületeket, valamint elősegíti az ízületek, ínszalagok, ínak és a bőr egészségét. A pici kollagén kockák teljesen íztelenek és egyszerűen, folyadék nélkül alkalmazhatóak. Egy Colafit® kockát alkotó 8 mg liofilizált kollagén 800 mg kollagén gélnek felel meg.
A Colafit kockák egyszerűen és biztonságosan alkalmazhatók mindenkinek. A pici, íztelen kocka allergén, glutén és cukormentes, valamint semmilyen adalékanyagot, színezéket, tartósítószert nem tartalmaz.
Várandósság és szoptatás, valamint cukorbetegség esetén is biztonsággal alkalmazható.
Kollagénforrások
Az állati eredetű táplálékok (például a halak és szárnyasok húsából, bőréből, csontjából készült ételek) és a gombák, egyes növényi fehérjék, például a hüvelyesek tartalmaznak kollagént, de ezek nehezen emészthető ételek, és a kollagén tartalmuknak csak kisebb hányada hasznosul. Az állatok bőre, csontja kollagénban gazdag, így például a csontleves és a kocsonya jó kollagénforrás.
A kollagén hasznosulásához, termeléséhez elegendhetetlen a megfelelő mennyiségű szilícium, amit a szervezet nem képes magától előállítani, tehát táplálék útján juthatunk hozzá. Legfőbb forrása az ivóvíz, de kiemelten magas a gabonák szilícium-tartalma, míg az állati eredetű táplálékok kisebb mennyiségben tartalmazzák ezt a nyomelemet.
SZPONZORÁLT TARTALOM