2022. Június 27. hétfő
Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek a fiatalok körében a viselőiknek őziketekintetet kölcsönző, kozmetikai célú kontaktlencsék, amióta a popsztár Lady Gaga is ilyet viselt egyik videoklipjében. A lencsék azonban potenciális veszélyt is jelentenek.

A kissé bizarr, mangafigurákéhoz hasonlító tekintetet kölcsönző kontaktlencse színes része túlnyúlik a szivárványhártyán és ezáltal nagyobbnak láttatja a szemet „A városunkban nagyon sok lány visel már ilyesmit” – mesélte egy Észak-Karolina államban élő 16 éves lány, aki maga is rendszeresen hord ilyen kontaktlencsét.

Lady Gaga, kontaktlencse

A vény nélkül kapható kozmetikai kontaktlencsék árusítása 2005 óta tilos az Egyesült Államokban, az interneten azonban bárki megvásárolhatja őket. Az Amerikai Szemészeti Társaság szakértői arra figyelmeztetnek, hogy „a kontaktlencse orvosi segédeszköz, amelyet orvos ír fel, emellett a megfelelő típus kiválasztásában specialisták kell, hogy segítsenek, továbbá a viselőnek megfelelően ápolnia kell a lencséket”.

A vény nélkül kapható kozmetikai célú kontaktlencsék, ha nem megfelelően illeszkednek, gyakrabban okozhatnak gyulladást és fájdalmat, aminek következményeként akár szaruhártya-sérülés és vakság is kialakulhat. A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy minden esetben képzett szakember segítségével válasszuk ki a megfelelő lencséket és ha fájdalmat, égő érzést, vörösséget, könnyezést vagy fényérzékenységet tapasztalunk a lencse viselése közben, forduljunk szemorvoshoz.


Forrás: Medipress
2010. 07. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés