2021. December 08. szerda
Német tudósoknak nemrég sikerült szőrtüszőket előállítaniuk őssejtekből, ami alapján úgy remélik, a kopaszság ellenszerének kifejlesztése sincs már messze.

A Berlini Technológiai Egyetem tudósai Roland Lauster professzor vezetésével olyan eljáráson dolgoznak, amely megoldást jelenthetne a hajhullással küzdők 80 százalékának gondjaira. Lauster szerint az őssejtekből előállított szőrtüszők beültetésén alapuló kezelés öt éven belül mindenki számára elérhető lesz.

kopaszság, őssejtek

A Daily Express értesülései szerint a kutatók állati sejteket használtak fel mostani kísérleteik során, de egy éven belül képesek lesznek emberi őssejtekből is előállítani a szükséges szőrtüszőket.

„Az előkészületek jelenleg is folynak – nyilatkozta Lauster professzor. – A módszer kifejlesztése azt is jelentené, hogy a kozmetikai termékeket nem kellene többé állatokon tesztelni, hiszen tetszőleges mennyiségű emberi haj a rendelkezésünkre állna.”

Bár 2004-ben egy amerikai kutatócsoport a Pennsylvania Egyetemen már dolgozott a kopaszság őssejt-terápiás kezelésén, a probléma végleges megoldásának felfedezése és kidolgozása még mindig várat magára.


Forrás: Medipress
2010. 12. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés