2022. Május 18. szerda
A kullancscsípés és a vörös húsok iránti allergia meglepő kapcsolatára derült fény Ausztráliában.

Egy sydney-i allergiarendelő huszonöt, vörös húsra allergiás betegéről kiderült, hogy közülük huszonnégynél korábban kullancscsípés után súlyos mellékhatások léptek fel – számoltak be a Sydney-i Royal North Shore Hospital klinikai immunológusai, Dr. Sheryl van Nunen and Suran Fernando.

kullancscsípés, hús, allergia

Huszonötből tizenhét esetben súlyos reakció: nyelvdagadás, a torok összeszűkülése, légszomj lépett fel a kullancscsípés után. A páciensek arról is beszámoltak, hogy a csípés helyén nagy, öt centiméteresnél nagyobb, fájdalmas, viszkető seb keletkezett, mely legalább egy héten át tartott.

Kiderült, hogy kivétel nélkül mindannyian Sydney északi, tengerparti területén éltek, amit köztudottan több kullancsfaj is elárasztott. Az érintettek leírása alapján a kutatók valószínűsítik, hogy a csípéseket az Ixodes holocyclus okozta. Ez a kullancsfaj Ausztráliában elterjedt – Magyarországon nem fordul elő –, és idegmérget termel, mely az áldozatba jutva bénulást okozhat; emellett pedig leginkább ez a faj hozható összefüggésbe az emberekben fellépő túlérzékenységi reakciókkal.

A kutatók a klinika betegei közül visszamenőleg megvizsgáltak 29 olyat is, akik nem vörös húsra voltak allergiásak és ugyanazon a környéken éltek, de egyiküknél sem lépett fel korábban kullancscsípés utáni reakció.

Ezek alapján a kutatók szerint valószínűnek tűnik, hogy az érintetteknél érzékenység alakul ki a kullancsok nyálában lévő fehérjék iránt, amelyek keresztreaktívak a különféle vörös húsokban lévő fehérjékkel. A keresztreakció valós előfordulásának meghatározása további kutatásokat igényel.


Forrás: Vital
2009. 06. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés