A gombás fertőzések közül legismertebb a láb- és körömgomba, amelyet a legfelső hámréteg vagy a köröm keratinjából táplálkozó fonalas gombák okoznak, illetve a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombák által okozott fertőzés, ami a nyálkahártyákat érinti.
Lígia Salgueiro, a Coimbrai Egyetem kutatója és csapata Portugáliában növő levendula (Lavandula viridis) levegőn szárított leveleiből desztillált illóolajat, amelynek ötvenegy alkotóelemét azonosítottak – legnagyobb arányban az 1,8-cineolt, alfa-pinént, linaloolt és kámfort. A kutatók megvizsgálták, milyen koncentrációtól képes az olaj, illetve egyes alkotóelemei gátolni a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombák, penészgombák és fonalas gombák szaporodását, illetve elpusztítani őket.
A levendulaolaj a Cryptococcus neoformans nevű penészgomba és különböző Candida-gombafajok ellen bizonyult a leghatékonyabbnak, ugyanakkor kevésbé vált be az úgynevezett kannapenész (Aspergillus) ellen. Az egyes alkotóelemek közül az alfa-pinén volt különösen hatékony.
A kutatók hangsúlyozzák a Journal of Medical Microbiology című szaklapban megjelent cikkükben, hogy a természetes eredetű illóolajoknál gyakran a hatóanyagok kombinációjában rejlik a siker titka. Mivel többnyire ugyanannál a koncentrációnál jelentkezett a gátló és a halálos hatás is, a biológusok úgy vélik, hogy az illóolaj a gombák sejtfalait, illetve a sejtszervecskéket körülvevő hártyát roncsolja.