2024. December 26. csütörtök
Egy széles körű, friss kutatás szerint a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a májcirrózis bizonyos típusai ellen.

A Hepatology internetes kiadásában megjelent kutatásban több mint 63 ezer 45 és 74 év közötti szingapúri lakost vizsgáltak. Az 1993-ban megkezdett vizsgálat során a résztvevők adatokat szolgáltattak az étrendjükkel, az életmódjukkal és a kórtörténetükkel kapcsolatban. A résztvevőket közel 15 évig követték nyomon, mely idő alatt 114 személy halt meg májcirrózisban. A kutatásból az derült ki, hogy napi legalább két csésze kávé fogyasztása a nem vírus eredetű hepatitisz okozta halálozás 66 százalékkal alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. Bár a hepatitiszes esetek többségéért vírusok felelősek, a betegség alkohol és drogfogyasztás következtében is kialakulhat, vagy annak következtében, hogy az immunrendszer tévedésből az egészséges májsejteket kezdi el támadni.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kávéfogyasztás nem csökkentette a hepatitisz B vírus következtében kialakuló májcirrózis okozta halálozás kockázatát. A tea, gyümölcslé vagy üdítőfogyasztás nem befolyásolta a májcirrózis okozta halálozás kockázatát, az alkoholizmus azonban növelte ezt a kockázatot. A kutatás ugyan kapcsolatot mutatott ki a koffeinfogyasztás és a májcirrózis okozta halálozás csökkent kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A kutatást vezető Dr. Woon-Puay Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa hozzátette, ez volt az első olyan kutatás, amely kimutatta a koffein különböző hatását a nem vírusos és a vírusos hepatitisz következtében kialakult májcirrózis okozta halálozás kockázatát illetően.


Forrás: Medipress
2014. 04. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés