2022. Augusztus 15. hétfő
Nem kaphatnának motorkerékpár-vezetői jogosítványt a 72 centiméternél kisebb mellbőséggel rendelkező vietnamiak egy minisztériumi terv szerint.

A vietnami egészségügyi tárca a túl alacsonynak vagy túl soványnak minősített jelentkezőket is eltiltaná a motorozástól. A közlekedésbiztonság javítását célzó tervezet egész sor további kritériumhoz kötné a motoros jogosítvány megszerzését. Így például megnagyobbodott májjal vagy orrmellbőség, jogosítvány, Vietnammelléküreg-gyulladással sem lehetne nyeregbe ülni.

A kormány jóváhagyására váró jogszabálytervezet néhány napja került nyilvánosságra és nem aratott osztatlan sikert. „A javaslat nagyon vicces, de azért elég sok áldozata lehet ennek a kis tréfának” – mondta egy 31 éves tőzsdei bróker Hanoi belvárosában. „Sok vietnami nőnek kicsi a mellbősége, nekem is több barátom van, aki nem kaphatna jogosítványt” – tette hozzá.

Az egészségügyi minisztérium nem nyilatkozott az ügyben. Az nem ismert, hogy a szakértők milyen módszerrel határozták meg a testméretre vonatkozó feltételeket, és minek alapján gondolják, hogy nem alkalmas motorkerékpár-vezetőnek, aki nem felel meg ezeknek.

Egy átlagos vietnami férfi 164 centiméter magas, súlya 55 kilogramm. Egy átlagos nő 155 centiméter és 47 kilogramm súlyú. Az átlagos mellbőségről nincsen elérhető statisztikai adat.

A világ legveszélyesebbjei között számon tartott vietnami utakon közlekedő járművek több mint 90 százaléka motorkerékpár. Tavaly majdnem 13 ezren haltak meg az utakon a 85 millió lakosú országban, ahol az egyik legmagasabb a 100 ezer főre jutó halálos közlekedési balesetek száma.


2008. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés