2022. Augusztus 16. kedd

Jobb mellrákkezelés az implantátummal rendelkező nőknek

mellrák, brachiterápia, implantátum
1 . oldal
Ahogy nő a mellnagyobbítás népszerűsége, egyre több mellrákos nő esetében kell az orvosoknak olyan kezelési módot választani, mely az implantátumok viselése mellett is alkalmazható. A megoldást az ún. közelbesugárzás, a brachiterápia jelenti.

Körülbelül minden nyolcadik nő, aki mellnagyobbító operáción esik át, az élete során valamikor emlőrákos lesz. Az implantátummal rendelkező nők esetében a leggyakoribb kezelési módszer a bőrtakarékos emlőeltávolítás és az implantátum cseréje. A műtét utáni teljes emlőbesugárzás is egy kezelési lehetőség, de a gyógyulási folyamat során az implantátum körül hegszövet képződhet, ez az implantátum megkeményedését és nagyfokú fájdalmát okozhatja, valamint torzíthatja az emlő formáját is.

mellrák, implantátum, brachiterápia

Az emlők brachiterápiája a sugárkezelés egy formája, amely – az emlőeltávolítás után – az emlő kisebb, célzott területére nagyobb dózisban adható. A radioaktív „magokat” képalkotó és számítógépes ellenőrzés mellett vékony műanyag csöveken vagy katétereken keresztül juttatják a megfelelő helyre. A magok időközönként nagy dózisú sugárzást bocsátanak ki.

Ezzel a módszerrel a hegszövet képződés minimális, az implantátum érintetlen marad és a kezelési idő az emlő teljes besugárzásának 6 és fél hetéhez képest csupán 5 napra rövidül.

Egy amerikai tanulmányban korai stádiumú mellrákkal diagnosztizált nők az emlőeltávolító műtét után 5 napon keresztül, napi két dózisban részesültek brachiterápiában. A betegek követési periódus 6 hónaptól 5 évig terjedt, mely alatt egyikük sem észlelte a tumor visszatérését. A kozmetikai eredményt a betegek 95%-a kiválónak, a maradék 5% pedig jónak tartotta. Az implantátum megkeményedése egy betegben sem volt észlelhető.

„A brachiterápia, a hagyományos kezeléssel összehasonlítva, kiváló alternatívát jelent ezeknek a nőknek – mondta dr. Robert R. Kuske, az Arizonai Egészségtudományi Centrum radiológus- onkológusa. Az eljárás nagyon jó hatásfokú a tumor megfékezésében, kevesebb a mellékhatása és könnyebben illeszthető a normális életvitelbe.”


Forrás: Medipress
2008. 12. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés