
A Kalifornia Egyetem kutatói mellrákból felépült, átlagosan 53 éves nők egy csoportját arra kérték, hogy vizsgálatuk ideje alatt napi tíz adag gyümölcsöt, zöldséget egyenek. Az így étkezők 16%-ánál újult ki a mellrák hét éven belül, míg a kontrollcsoportban 23%-os volt a visszaesési arány. A menopauza után lévő nők csoportjában 47%-kal csökkent a kiújulás kockázata a különleges diéta mellett.

A jótékony hatás csak azoknál érvényesült a vizsgálat során, akiknél nem jelentkeztek hőhullámok a rákterápia után, ami a szakértők szerint azt jelzi, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az ösztrogén hormonra hat. Ez a hatás azonban igen egyéni – állapította meg Ellen Gold, a vizsgálat társvezetője, a Kalifornia Egyetem munkatársa.
„A mellrák korai stádiumában kezelt nők közül azoknak, akiknek hőhullámai vannak, jobbak a túlélési mutatóik, kisebb a kiújulási arányuk, mint azoknak, akiknek nincs” – teszi hozzá Gold. A mostani tanulmányból az is kiderül, hogy azoknak a nőknek, akiknek a mellrákterápia után hőhullámai vannak, alacsonyabb az ösztrogénszintje. Mivel a mellrák leggyakoribb formája összefügg e hormon szintjével, a sok zöldség és gyümölcs kedvező hatása azt jelentheti, hogy általuk csökken az ártalmasan magas hormonszint – vélik a kutatók.