Az Obesity online folyóiratban megjelent tanulmány szerint 78%-os pontossággal meg lehet jósolni a fogyókúra sikerességét az agy térfogatának vizsgálatából. A Wake Forest School of Medicine kutatásának 52 résztvevője túlsúlyos vagy elhízott volt (BMI 28 – 42 között), kórtörténetükben szerepelt kardiovaszkuláris betegség vagy metabolikus szindróma. A vizsgálat elején kiindulási MRI vizsgálaton estek át – majd véletlenszerűen három csoportba osztották őket: az első csoport csak diétázott, a második diétázott és aerob edzést végzett, a harmadik csoport a diéta mellett ellenállással végzett edzéseket folytatott. A vizsgálati idő 18 hónapja alatt a cél a BMI 7-10%-os csökkentése volt.
Egy számítógépes algoritmussal összehasonlították a résztvevők kiindulási agyi szerkezetét és a 18 hónap utáni súlycsökkenés mértékét. A szürkeállomány térfogától pontosabban lehetett megbecsülni a fogyókúra eredményességét, mint a fehérállományéból, de a legpontosabb becslést a kettő együttes térfogatából való becslés adta. A kapott vizsgálati eredmények alapján a jövőben személyre szabott fogyókúrás programokat lehet szervezni majd – akiknél vélhetően nagyobb a kudarc kockázata, sokkal intenzívebb és szoros követéses fogyókúrás program segíthet, míg, akiknél a siker könnyebben elérhető, náluk egy kevésbé intenzív terápia is hatásos lehet.
A jövőben a struktúrális vizsgálatok mellett a funkcionális vizsgálatoktól várják a kutatók a még pontosabb becslések lehetőségét – mondta Dr. Jonathan Burdette, a kutatás vezetője.