2022. Július 04. hétfő
Fáradtan, kimerülten nem érdemes erőltetni a munkát, mert hosszú távon az egészségünk láthatja kárát. Az Alabamai Egyetem kutatópszichológusai szerint ilyenkor egyre keményebb munkára sarkalljuk a szív- és érrendszerünket, ami egy határon túl ártalmas.

Ha a kimerültség határán lévő ember kap egy olyan feladatot, aminek elvégzése valamilyen haszonnal, jutalommal, vagy számára kedvező eredménnyel kecsegtet, akkor további erőfeszítésekre képes, hogy behozza a fáradtságból származó csökkent munkaképességét. Ennek eredményeképpen a vérnyomása megemelkedik és egészen a feladat befejezéséig magas marad. A másik lehetősége ilyenkor, hogy elérhetetlennek minősíti a kitűzött célt, és feladja a próbálkozást.

fáradt nő, iroda, fáradtság, munka, magas vérnyomás

„A megfigyelésünk, miszerint a kemény munka végzésekor emelkedik a vérnyomás, egészségügyi jelentőséggel bír, mert a szív- és érrendszer túlterheltsége komoly betegségekhez vezethet, mint például a magas vérnyomás és szívbetegség. Azok, akik tartósan túlterhelik a szív- és érrendszerüket, nagyobb kockázatnak vannak kitéve ezeket a betegségeket illetően” – összegezte a megfigyelést Rex Wright, a kutatást vezető pszichológus.

A vizsgálat során önkénteseknek memóriafeladatot kellett végezniük, miközben mérték a vérnyomásukat és pulzusukat is. A fáradtság és a feladat teljesítése közben emelkedő vérnyomás közötti kapcsolat egyértelmű volt azokban az esetekben, ahol a kitűzött nyeremény csábította a résztvevőket. Akiket kevésbé vonzott a nyeremény, azoknak nem nőtt a vérnyomásuk, még akkor sem, ha fáradtak voltak – ugyanis kevesebb energiát fektettek bele a munkába.

„Az ember természetes ösztöne szerint fáradtan kevesebbet teljesít. Létezik azonban olyan élethelyzet, amikor az ember a teljesítőképessége határait súrolja, és még mindig tovább dolgozik. Erre kényszerülhetnek például az egyedülálló gyermekes szülők” – mondta Wright.


Forrás: Medipress, Vital
2008. 06. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés